About Us Career Center Media Center

The Track

 
Jelentkezés
Katasztr. szervezetek
Mentő szervezetek
Felépítés
Elérhetőségek
Nyilvántartás
Gyakorlatok
Képzések
Támogatók
Támogatási igazolás




Katasztrófavédelem

2009. július 5.

2009. július 5.-én a szövetség katasztrófavédelmi munkacsoportja terepgyakorlatot tartott árvízi helyzetben. Az árvíz már nem fenyegette Báta települést, így a levonulóban levő víz és terepviszonyok ideális lehetőséget adtak egyéb mentési feladatok gyakorlására. A feladatokat a munkacsoport tagjai elvégezték, a gyakorlat elérte célját.

A gyakorlat képeihez katt ide.


2009. március 14-én a szövetség katasztrófavédelmi munkacsoportja terepgyakorlatot tartott. Olyan körülmények, terepviszonyok, és útviszonyok szerepeltek a foglalkozás napirendjében, mely a rendkívüli vészhelyzet esetén nyújtandó szállítási és mentési feladatok ellátására megfelelő szinten tartotta a csoportot. Szimulációra került árvízi helyzet, rendkívüli időjárás által sújtott település megközelítés, valamint különleges terepviszonyok közötti vezetési gyakorlat. A feladatokat a munkacsoport tagjai elvégezték, a gyakorlat elérte célját.

A gyakorlat képeihez katt ide.


Árvízi képekhez katt ide.

Sokak számára furcsa lehet, hogy egy sportági szövetség hogyan kapcsolódik a katasztrófavédelemhez. Ennek oka egyszerű. A sportolókról mindenki tudja, hogy szociálisan érzékenyebbek az átlagembernél. Mivel a gyorsulási sportág a technikai eszközök, járművek széles skáláját mozgatja, így terepjárók, lánctalpasok, erőgépek, quadok, jet-skik, stb. számára is került megrendezésre gyorsulási verseny a múltban és lesz rendezve a jövőben. Ennek figyelembevételével döntöttek az alapítók arról, hogy a gyorsulási versenyrendszer üzemeltetésén felül a szövetség felvállalja a katasztrófavédelmi tevékenység segítését. Amikor súlyos vészhelyzet, vagy katasztrófahelyzet fenyegeti a településeket, esetleg az egész országot, az olyan időjárási viszonyok mellett következik be, mely alkalmatlan a biztonságos sportággyakorlásra, versenyzésre, a járművek, technikai eszközök pihenő idejüket töltik, így bármikor igénybe vehetők.

A hatályos jogszabály a súlyos vészhelyzetek védekezési feladatainak elvégzését, irányítását a polgármesterekre szignálja. Mivel az önkormányzatok nem rendelkeznek védekezésre alkalmas technikai eszközökkel, így az adott feladatot ellátni képes vállalkozások, társadalmi szervezetek közreműködését veszik igénybe, mert a legnagyobb problémát általában a speciális technikai mentés, szállítás, és sok esetben a kézimunkaerő hiánya okozza számukra. Az MGYSZ a technikai eszközökkel és kimagasló számú önkéntes tagjaival vett és vesz részt a feladatokban. E feladatellátás során az ország több részén helyt álltak tagjaink. A Tolna Megyei Báta pl. a szövetség tagjainak köszönhetően 2004-ben (1956-óta) először "úszta" meg száraz lábbal a dunai árvizet, majd a 2006-ban ismét bekövetkező árhullám ellen tagjaink hatékony közreműködésének köszönhetően ismét csak csekély károk keletkeztek.

A szövetség katasztrófavédelmi munkacsoportja helyt állt a gesztelyi árvízvédelmi munkában, az esélytelennek tűnő védekezés a munkacsoport vezetőinek irányítása mellett (polgármesteri felkérésre) a település 90 %-át megvédték.

Ónodon a kitelepítésben kellett helytállnia a csapatnak lehetetlen körülmények között. A vízzel körbevett házakból sikeresen kimenekítették a tulajdonosokat és ingóságukat.

A hatékonyan és precízen végzett munka eredményeképp a Gazdasági Minisztériummal létrejött egy együttműködési megállapodás, melyben a rögzített feladatokat minden évben elvégzi a szövetség. Látható mindebből, ha csapatként, összefogva képes arra a civil társadalom, hogy másokon segítsen, akkor annak eredménye csak a sikeres feladatellátást eredményezheti olyan helyzetben is, mely amúgy nem kecsegtet sikerrel.

Természetesen minden egyes feladatellátás után egyre többen csatlakoznak katasztrófavédelmi munkacsoportunkhoz, melynek 2 órán belül mozgatható létszáma mára elérte a 250 főt. Cégek, mentőszervezetek, speciális mentők is csatlakoztak, így a technikai járműpark és a speciálisan képzett szakemberek száma is jelentősen gyarapodott. Ennek ellenére a segítőkész polgárok, technikai eszközök, szakemberek számát a továbbiakban is gyarapítani szeretnénk, hiszen az üvegházhatás miatt megváltozott időjárás egyik pillanatról a másikra vészhelyzetet teremthet az ország bármely területén.

Szívesen várjuk tehát továbbra is mindazok jelentkezését (legyen az társadalmi szervezet, cég, vagy magánszemély) aki részt kíván venni a feladatokban.

Mottónk:

"segíts másokon és mások is segíteni fognak"

Internet szolgáltató |                          Contact Us |                           Tárhelyszolgáltató |                            Lap tetejére

A gyorsulás veszélyes sport! A sportág gyakorlásának helye a versenypálya! Az igazi versenyző nem teszi kockára mások életét!

Copyright © 2000.-2009. Minden jog fenntartva (MGYSZ)